Locast, TV Rangkaian Streaming Apl Percuma, Akan Suka Dapatkan Sued

Mahu menonton Super Bowl dan TV rangkaian lain secara percuma? Permulaan yang dipanggil Locast akan membiarkan anda - dan setakat ini penyiar besar tidak menyaman.
Di atas bumbung bangunan mewah di pinggir Central Park, 585 kaki di atas konkrit, seorang peguam bernama David Goodfriend telah melampirkan antena empat kaki yang sederhana yang merupakan ancaman kepada keseluruhan kompleks industri TV.
Peranti itu ada untuk menyerap isyarat TV yang mengalir melalui udara - kandungan dari NBC, ABC, Fox, PBS dan CBS, termasuk megahits seperti "This Is Us" dan siaran Super Sunday LIII ini. Setelah dipetik dari eter, kandungan itu disalurkan melalui internet dan dipasang ke aplikasi yang dipanggil Locast. Ia adalah perkhidmatan penstriman, dan ia menjadikan semua pengaturcaraan rangkaian ini tersedia untuk pelanggan dengan cara yang lebih mudah daripada bergantung pada antena rumah: Ia boleh dilihat pada hampir mana-mana peranti, pada bila-bila masa, dalam kualiti asli yang tidak dipotong dan keluar. Ia juga percuma.
Sekiranya ini terdengar biasa, anda mungkin memikirkan Aereo, permulaan sokongan Barry Diller yang pada tahun 2012 mengancam untuk menggalakkan industri media dengan menangkap isyarat TV di udara dan menumpaskan kandungan kepada pelanggan dengan bayaran - sementara tidak membayar penyiaran sepeser pun. NBC, CBS, ABC dan Fox bersatu dan didakwa, akhirnya meyakinkan Mahkamah Agung bahawa Aereo telah melanggar undang-undang hak cipta. Implikasi yang jelas bagi banyak orang: Jika anda kekacauan dengan penyiar, anda akan memfailkan kebankrapan dan menanggung kos anda lebih daripada $ 100 juta.
Encik Goodfriend mengambil pelajaran yang berbeza. Seorang bekas eksekutif media yang berkhidmat di Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan dan dalam pentadbiran Clinton, dia tertanya-tanya jika tawaran seperti Aereo yang berstruktur sebagai entiti bukan komersil akan kekal dalam undang-undang. Januari lepas, beliau memulakan Locast di New York. Perkhidmatan ini kini mempunyai kira-kira 60,000 pengguna di Houston, Chicago, Boston, Philadelphia, Dallas dan Denver serta New York, dan tidak lama lagi akan menambah lagi di Washington, D.C.
Encik Goodfriend, 50, berkata beliau berharap dapat menutup seluruh negara secepat mungkin. "Saya tidak berhenti," katanya. "Saya tidak boleh sekarang."
Komennya pada dasarnya adalah berani kepada rangkaian untuk mengambil tindakan undang-undang terhadapnya. Dengan memberi TV, Encik Goodfriend memotong bayaran lesen yang disiarkan oleh penyiar utama syarikat kabel dan satelit - jumlah yang akan melebihi $ 10 bilion tahun ini, menurut firma penyelidikan Kagan S & P Global Market Intelligence. Bagi pelanggan kabel, saluran rangkaian tradisional biasanya menambah kira-kira $ 12 kepada bil bulanan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.