Trump Kata ‘Peluang Baik’ ATA Mencapai Kesepakatan Perdagangan Dengan China

Presiden Trump hari Khamis mengatakan bahawa rundingan perdagangan dengan China berjalan lancar tetapi tidak ada perjanjian akhir yang akan dicapai sehingga dia bertemu secara bersemuka dengan Presiden Xi Jinping untuk menyelesaikan perbezaan jauh.
En. Trump, dalam beberapa siri catatan Twitter pagi, berkata terdapat "niat baik dan semangat" di kedua-dua belah rundingan itu. Beliau menegaskan bahawa China mahu membuat perjanjian supaya Amerika Syarikat tidak menaikkan tarif pada $ 200 bilion import China pada 2 Mac, ketika Encik Trump telah mengancam.
Dalam ulasan yang dibuat di White House pada hari Khamis, Encik Trump berkata jika perjanjian dengan China tercapai, ia akan menjadi "perjanjian perdagangan terbesar yang pernah dibuat." En. Trump menambah bahawa "Saya rasa ia sangat baik peluang untuk berlaku. "
Dua ekonomi terbesar di dunia telah terkunci dalam satu kebuntuan selama beberapa bulan yang telah mula memperlahankan pertumbuhan ekonomi global dan pasaran kewangan yang rancak. Kedua-dua negara mengalami tekanan yang semakin meningkat untuk mencapai kesepakatan: Syarikat-syarikat Amerika yang terdedah kepada China telah mula memberi amaran bahawa perang perdagangan mencederakan keuntungan dan ekonomi China berkembang pada kadar yang paling lambat dalam tahun-tahun.
Prospek pertemuan lain antara Encik Trump dan Encik Xi, yang bertemu di Buenos Aires tahun lepas, boleh membantu menenangkan kegelisahan pelabur, walaupun pasaran ekuiti di Amerika Syarikat bercampur-campur dalam perdagangan tengah hari.
Presiden dijangka bertemu dengan Naib Perdana Menteri China, Liu He, di Pejabat Oval pada petang Khamis, semasa hari kedua perbincangan antara pegawai Amerika dan China yang cuba mencetuskan apa yang dikatakan oleh Trump.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.