U.K. Industri Auto Sudah Rasa Brexit Pinch

Pelaburan dalam industri automotif Britain menjunam tahun lalu ketika peralihan negara dari Kesatuan Eropah semakin dekat tanpa persetujuan atas syarat meninggalkan blok, angka yang dikeluarkan pada pameran Khamis.
Pelaburan pada 2018 turun 46.5 peratus dari tahun sebelumnya, menurut data dari Persatuan Pengilang Motor dan Pedagang, persatuan perdagangan British.
Dengan perdebatan Brexit di London dan Brussels terperangkap dalam perselisihan dan pergolakan, kebimbangan dan amaran daripada perniagaan semakin kuat. Ketidakpastian biasanya tidak baik untuk perdagangan, dan syarikat-syarikat telah berulang kali menggesa para pemimpin politik untuk memberikan kejelasan tentang penarikan dan kesannya terhadap perdagangan.
Tetapi permintaan mereka pada umumnya tidak dapat dijawab, dan banyak syarikat multinasional telah mengatakan bahawa mereka bersedia untuk bergerak di luar Britain.
Dalam laporannya pada hari Khamis, Persatuan Pengilang Motor menggesa penggubal undang-undang British untuk melakukan apa sahaja yang diperlukan untuk menghalang negara daripada meninggalkan blok tanpa persetujuan dengan Kesatuan Eropah, Brexit yang tidak disebut perjanjian. Sebagai tambahan kepada data mengenai penurunan pelaburan, organisasi menerbitkan angka-angka yang menunjukkan pengeluaran telah jatuh ke tahap terendah dalam tempoh lima tahun.
"Dengan kurang daripada 60 hari sebelum kami meninggalkan E.U, dan risiko terhempas tanpa kesepakatan yang kelihatan semakin nyata, automotif U.K. berada dalam keadaan berjaga merah," kata ketua eksekutif organisasi Mike Hawes dalam satu kenyataan. "Ketidakpastian Brexit telah melakukan kerosakan besar terhadap output, pelaburan dan pekerjaan."

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.